21 Ekim 2013 Pazartesi

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi özetle uyku sırasında nefesin sık sık tıkanması veya kısmen bloke olmasıdır. Akciğerlerin yeterince hava alamamasın sıklığına göre hafif ya da şiddetli olabilir. Bu durum saatte 5 ila 50 defa ortaya çıkabilir.

En sık görülen tipi obstrüktif uyku apnesidir.

Santral uyku apnesi denilen tipi ise daha az yaygın görülmektedir. İnme geçirmiş kişilerde, kalp yetmezliği olanlarda, beyin tümörü ya da enfeksiyonu olan kişilerde gözlenir.

Ne zaman doktora gitmek gerek?




    • Yüksek sesle horluyorsanız ve gün içinde uykuluysanız.

    • Uyku sırasında nefes almanız duruyor, hırıltılı sesler çıkarıyorsanız.

    • Uygunsuz zamanlarda uykuya dalıyorsanız: konuşurken, yemek yerken.. gibi

    • Çocuğunuz uyurken horluyorsa, nefes almada sıkıntı çekiyorsa, rahat görünmüyorsa, sıklıkla uyanıyorsa ve gün içinde uykuluysa.



Uyku Apnesinde "Bekle ve Gör” durumları:




    • Eğer uyku apnesinin belirtileri gün geçtikçe kendiliğinden ortadan kalkıyorsa, tedaviye ihtiyacınız yok demektir. Ancak durum giderek kötüleşiyorsa, hemen doktora gitmeniz ve sonraki adım için ne yapacağınıza karar vermeniz gerekmektedir.

    • Örneğin: geceleri gürültülü horluyorsunuz; ancak gün içinde uykulu değilsiniz. Bu durumda “bekle ve gör” tutumunu izleyebilirsiniz. Belirtiler ortadan kalkarsa tedaviye ihtiyacınız yok demektir.

    • Ancak, birden fazla uyku apnesi belirtiniz varsa; örneğin: gürültülü horlama, uyku sırasında huzursuzluk, gün içinde yorgunluk ve uyku hali, uyku sırasında nefesin durması.. bu durumda“bekle ve gör” tutumunu izlemek yanlış olacaktır. En kısa sürede bir hekime başvurmanız en doğru karar olacaktır.



kaynak: http://www.medient.com.tr/bogaz/uyku-apnesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder